Uzungöl Hakkında

Uzungöl’de En Güzel Aktivite: Yamaç paraşütü

Uzungöl Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Trabzon şehrinin, Çaykara İlçesine bağlı bir turizm beldesidir. Trabzon’a 99 km, Rize’ye ise 71 km mesafededir. Beldeye hava yolu ulaşımını Trabzon Hava Limanı karşılıyor. Kara yoluyla gelmek için ise Türkiye’nin her ilinde bulunan şehirler arası otobüs terminallerinden Trabzon veya Rize’ye olan seferleri ile sağlayabilirsiniz. Bu şehirlerden herhangi birine geldiğinizde toplu taşıma araçlarıyla Uzungöl’e ulaşmanız mümkün. Özellikle yaz aylarında turizminde hareketlenmesi ile ulaşım seçenekleri de artmaktadır.

 

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan bu bölgenin bu denli ilgi görmesinin başlıca nedenleri ise, muhteşem doğal güzelliği ile şehir hayatından uzak, doğaya duyulan özlemin, doğanın insana verdiği huzurun tam manasıyla hissedildiği bir yer olmasıdır. Bu muhteşem doğal güzelliğin yanı sıra, yamaç paraşütü, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü gibi birçok aktivite de Uzungöl’ü ilgi odağı yapan sebeplerden olabilir. Ayrıca bölgede turizminde gelişmesiyle bölgeye ait yöresel lezzetleri gelen konuklara sunmak için hizmet veren restoranlarda mevcuttur. Uzungöl’de bölgenin berrak ve soğuk sularında yetişen alabalığı, yine bölgede yetişen mısır ve meşhur Trabzon tereyağı kullanılarak yapılan mıhlama ve daha bir çok yöresel lezzeti tatmadan ayrılmamalısınız.

 

 

Tarihi belgeler ışığında en eski adı “Saraho” olan bu bölgeye ilişkin ilk kayıtlar 1586 yılına aittir. Kayıtlara göre, bölgede ilk kalıcı yerleşim 1650’li yıllardan sonralarına rastlamaktadır. Bölge, Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte uzun yıllar Trabzon’nun Of İlçesi’ne bağlı olarak kalmışsa da, Çaykara’nın ilçe olduğu 1948 yılından itibaren ise bölgenin tamamı bu ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

 

Uzungöl’ün hangi doğa olayı neticesinde oluştuğu hakkında o dönemden kalan herhangi bir yazılı belge yoktur. Fakat bölgedeki zaman içindeki jeolojik değişimler ve yerleşim hareketleri incelendiğinde, Uzungöl’ün derin bir vadi olduğu anlaşılıyor. Uzungöl’ün bugün ki göl haline gelmesi ise Garaster yaylasının doğu tarafından Uzungöl’e tepeden bakan yamacın bir heyelan neticesinde akıp aşağı gelmesi ile Solaklı deresinin önünü kaplaması ile meydana geldiği düşünülmektedir.

 

Uzungöl tarihi dokusu, kültürü ve coğrafi özellikleri açısından birçok zenginliği içinde barındıran bir bölge olmuştur. Dünya’nın en önemli biyolojik çeşitliliğine sahip olan Karadeniz ve Hazar Denize uzanan Kafkas Ekolojik Bölgesi içerisinde bulunan Uzungöl, eşsiz orman, yüksek dağ ve akarsu ekosistemlerine ev sahipliği yapmaktadır.

 

Yapılan bilimsel incelemeler sonucu, Uzungöl ve çevre bölgelerde yetişen 658 farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Uzungöl, kartal, şahin, atmaca, doğan, delice, çaylak ve akbaba gibi gündüz yırtıcı kuşlarının, Türkiye’de üzerinden göç ettikleri, kuzeydoğu-güney göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Gündüz yırtıcı kuşlarının herkes tarafından gözlenebilen muhteşem göç yolculuklarının dışında birçok kuş türü de bu güzergâhı kullanarak göç ediyor. Bunların başında, genelde geceleyin göç eden ve uçarken ötüşleriyle insanları büyüleyen turnalar ve yaban kazları gelmektedir.

 


UZUNGÖL UÇUŞ REZERVASYON